Data-Driven E-commerce: Hoe Data Jouw Bedrijf Vooruit Kan Helpen

Juul
by Juul
12 min read
6-12-2023
Nxtlvl-27

 Data-driven e-commerce stelt bedrijven in staat om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van feiten en cijfers, in plaats van intuïtie. Data geeft je waardevolle inzichten  over je klanten en hun gedrag, wat uiteindelijk de omzet kan verhogen en de bedrijfsresultaten kan verbeteren. Met behulp van e-commerce analytics kun je jouw online winkelverkeer analyseren, je marketingstrategie optimaliseren en persoonlijke ervaringen bieden aan je klanten.

Belangrijkste Inzichten:

 • Data-driven e-commerce kan je helpen klantgedrag beter te begrijpen en bedrijfsresultaten te verbeteren;
 • E-commerce analytics bieden inzichten om je marketingstrategie te optimaliseren en de algehele performance van de webshop te verbeteren;
 • Personalisatie van de klantervaring kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en klantretentie;
 • Effectief gebruik van data kan leiden tot een hogere conversie en omzetgroei;
 • Technologie zoals Big Data en machine learning kan helpen om klantgedrag te voorspellen en productaanbevelingen te personaliseren;
 • Team betrokkenheid en datagedreven werkprocessen kunnen bijdragen aan een succesvolle data-gedreven toekomst.

Wat is Data-Driven E-commerce?

Data-driven e-commerce is een strategie die is gericht op het benutten van gegevens om betere zakelijke beslissingen te nemen binnen het e-commerce landschap. In deze aanpak zijn de analyse van bezoekersgedrag, de optimalisatie van het conversieproces en de personalisatie van de klantervaring van essentieel belang. Het resultaat is een efficiënter advertentiebudget beheer en een beter inzicht in klantgedrag en de effectiviteit van marketingcampagnes.

Er zijn verschillende elementen die samen een succesvolle data-driven e-commerce strategie vormen:

 • Gegevensverzameling en -structurering
 • Analyse van bezoekersgedrag en klantprofielen
 • Optimalisatie van het conversieproces
 • Personalisatie van de klantervaring
 • Monitoring van resultaten en aanpassing van de strategie

De implementatie van een data-driven e-commerce strategie begint met het verzamelen van relevante gegevens. Met behulp van verschillende tools en technologieën zoals Google Analytics, Hotjar, Mailchimp en uiteraard de data van je webshop, kunnen bedrijven informatie verzamelen over de bezoekers van hun online winkel en deze analyseren om inzicht te krijgen in hoe klanten omgaan met de website.

Door het analyseren van de verzamelde gegevens, komen bedrijven te weten welke aspecten van hun e-commerce strategie aandacht nodig hebben zodat ze deze kunnen optimaliseren. Het investeren in data-driven e-commerce maakt het mogelijk om gefundeerde beslissingen te nemen en zo de efficiëntie en winstgevendheid van de onderneming te verhogen.

De Kracht van Klantkennis in E-commerce

De sleutel tot het succes van elke e-commerce onderneming is het begrijpen van de klant. Deze kennis kan worden bereikt door het analyseren van gebruikersgedrag, klantprofielen en de reis die klanten afleggen op jouw platform. 

Wie zijn jouw webshop bezoekers?

Om een op maat gemaakte e-commerce ervaring te bieden, is het belangrijk om te weten wie jouw websitebezoekers zijn. E-commerce analysetools bieden essentiële inzichten, zoals demografie, technische vaardigheden en klantprofielen op basis van data zoals leeftijd, geslacht en het apparaat dat wordt gebruikt. Het kennen van jouw doelgroep helpt bij het creëren van relevante en aantrekkelijke content en het verbeteren van de algehele gebruikerservaring.

De Reis van de Klant op Jouw Platform

De customer journey, oftewel de reis die klanten afleggen op jouw platform, is van groot belang voor het optimaliseren van e-commerce. Door klanttrajecten te analyseren, identificeer je welke weg ze afleggen, hoe lang ze op welke pagina blijven en wat hun conversieratio's zijn. Dit inzicht helpt bij het optimaliseren van de klantreis en het verbeteren van de klantretentie. Conversie optimalisatie en A/B-testen zijn waardevolle middelen om het koopproces verder te optimaliseren en de verkoop te verhogen.

Conversie Optimalisatie door Gebruikersgedrag te Analyseren

Analyse van gebruikersgedrag helpt bepalen waar in het proces klanten afhaken. Het verbeteren van de afrekenprocessen en aanbevelingen voor gerelateerde producten kan de bestelwaarde verhogen en de conversie optimaliseren. A/B-testen kunnen hierbij van pas komen om verschillende scenario's te vergelijken en de meest effectieve strategie te bepalen.

Twee aspecten die bijdragen aan conversie verhoging zijn het afrekenproces verbeteren en aanbevelingen tonen. Wanneer je het aantal stappen in het afrekenproces verkort en het koopproces vereenvoudigt, verhoogt dit de conversieratio en neemt je aantal "verlaten winkelwagentjes" af. Daarnaast is het bewezen dat de bestelwaarde verhoogd wordt wanneer je gerelateerde producten toont op basis van eerdere aankopen en surfgedrag.

Kortom, het analyseren van klantgegevens en het aanpassen van jouw e-commerce strategie op basis van deze inzichten, kan leiden tot significante verbeteringen en groei. Al deze veranderingen dragen bij aan een betere personalisatie van e-commerce, wat resulteert in tevreden en terugkerende klanten die jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Data-Analyse en Jouw E-commerce Strategie

De e-commerce strategieën van tegenwoordig zijn sterk afhankelijk van de kracht van data-analyse. Door de verzamelde gegevens van klanten zorgvuldig te analyseren, kunnen bedrijven waardevolle inzichten verkrijgen over winkel- en koopgedrag, wat hen helpt bij het maken van betere marketing- en verkoopbeslissingen. Dit stelt je in staat om de algehele prestaties van hun webshop te verbeteren en gerichtere datagedreven marketing toe te passen.

Om data-analyse effectief toe te passen op je e-commerce strategie, dien je rekening te houden met de volgende belangrijke aspecten:

 • Zorg voor een sterke en flexibele datastructuur die eenvoudig kan worden aangepast aan veranderende behoeften en eisen.
 • Integreer verschillende datastromen, inclusief CRM, ERP en analytische platforms, om een holistisch beeld te krijgen van je e-commerce activiteiten.
 • Maak gebruik van geavanceerde data-analysetools en technieken, zoals big data en machine learning, om krachtige inzichten te genereren die direct kunnen worden omgezet in effectieve strategieën.

Door deze aspecten op een gestructureerde en gedisciplineerde manier op te nemen in je e-commerce strategie, ben je klaar om de voordelen van data-analyse te benutten en de prestaties van je online winkel te verbeteren.

Door data-analyse centraal te stellen in je e-commerce strategie, zul je merken dat je bedrijf snel profiteert van meer gespecialiseerde marketing, een verbeterde klantervaring en uiteindelijk hogere winstmarges. Betrek je hele team bij deze datagedreven benadering om succes op lange termijn te garanderen en de bedrijfsresultaten te optimaliseren.

Verbeteren van Toegankelijkheid en Zichtbaarheid Online

Om een succesvolle online aanwezigheid te garanderen, moeten bedrijven de toegankelijkheid en zichtbaarheid van hun online winkel optimaliseren. Door data-driven benaderingen te gebruiken, zoals SEO-optimalisatie en doelgerichte advertenties, kunnen bedrijven hun webshop verbeteren en meer klanten aantrekken. Bij voorkeur creëer je  een Multichannel benadering, waardoor de klant toegang krijgt naar je webshop via verschillende kanalen, waaronder dus organisch zoeken, betaalde advertenties, maar ook social media en backlinks (verwijzingen van andere websites). Dit alles draagt bij aan het optimaliseren van je webshop en het verbeteren van de klantervaring.

Kanaal Voordelen
Organisch zoeken Verhoogt de autoriteit, verbetert merkbekendheid en verlaagt advertentiekosten.
Betaalde advertenties Draagt bij aan de zichtbaarheid en verkeer van de webshop in korte tijd, met controle over het budget en de doelgroep.
Social media Creëert betrokkenheid, vergroot de bekendheid en biedt doelgerichte marketingmogelijkheden.
Verwijzingen van andere websites Verbetert de geloofwaardigheid en verhoogt het verkeer vanuit betrouwbare bronnen.


De inzet van data-driven benaderingen ondersteunt bedrijven bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het aanpassen van hun online strategieën om betere resultaten te behalen. Door constante monitoring en optimalisatie van de webshop kunnen bedrijven de concurrentie voor blijven en hun doelgroep effectief aanspreken. En zo kan je als onderneming op een duurzame manier je doelstellingen en groei realiseren.

 

Optimaliseren van de Customer Journey

Het Belang van Een Soepel Afrekenproces

Een soepel en logisch afrekenproces is cruciaal voor het verlagen van de drempel voor het voltooien van aankopen. Door knelpunten te identificeren en te elimineren, zoals verplichte account registratie of onduidelijke betaalomgevingen, wordt het afrekenproces verbeterd wat leidt tot hogere conversies. Dit draagt bij aan de conversie optimalisatie van de webshop en zorgt voor een betere klantbeleving.

Het Verhogen van de Bestelwaarde

Tactieken zoals cross-selling en upselling helpen de gemiddelde bestelwaarde te verhogen door bijpassende producten aan te bevelen tijdens het aankoopproces. Door je data over klant voorkeuren efficiënt te gebruiken, kan je de verkoop stimuleren. Ook het aanbieden van bundels of kortingen bij aankoop van meerdere producten kan bijdragen aan het verhogen van de bestelwaarde en de algehele e-commerce strategie.

Customer Lifetime Value (CLV) Analyseren

Het berekenen van de Customer Lifetime Value (CLV) geeft inzicht in de totale waarde die een klant over tijd oplevert. Het verbinden van kosten met de gegenereerde klant omzet   helpt in het optimaliseren van investeringen in klant acquisitie en retentie. 

Door klantgedrag en de Customer Lifetime Value te analyseren, ontdekt je patronen en trends die kunnen helpen bij het verder verbeteren van de webshop. Wat leidt tot een hogere omzet en een betere algehele klanttevredenheid. Daarnaast  zorgt het voor op lange termijn voor klantbehoud en groei.

 

Integratie van Verschillende Datastromen

Om een holistisch beeld van de e-commerce activiteiten te krijgen, is integratie van verschillende datastromen van belang. Dit omvat informatie uit CRM, ERP, analytics platformen en andere bronnen om een gecentraliseerd zicht te krijgen voor verdere analyse en actie.

Een succesvolle data-integratie zorgt voor de mogelijkheid om e-commerce analytics vanuit verschillende bronnen te combineren en diepgaande inzichten te verkrijgen. Het stelt bedrijven in staat effectievere strategieën te ontwikkelen en gegevensgestuurde beslissingen te nemen. Hieronder worden enkele belangrijke componenten van data-integratie besproken:

 • CRM: Klantgegevens die zijn opgeslagen in Customer Relationship Management (CRM)-systemen kunnen worden geïntegreerd met andere data om een beter beeld te krijgen van klantgedrag en voorkeuren.
 • ERP: Enterprise Resource Planning (ERP)-systemen bevatten waardevolle informatie over producten, voorraadbeheer en logistiek die kan worden gecombineerd met andere gegevens voor verbeterde e-commerce analytics.
 • Analytics platforms: Online analytics tools zoals Google Analytics en Adobe Analytics bieden belangrijke inzichten in bezoekersgedrag, conversies en andere kernmetrieken die kunnen worden samengevoegd met andere databronnen voor een vollediger beeld van e-commerce prestaties.
 • Externe bronnen: Gegevens van externe partijen, zoals marktonderzoeksbureaus of partners, kunnen ook worden geïntegreerd in het e-commerce analytics systeem om een holistisch overzicht van de bedrijfsactiviteiten te bieden.

Een succesvolle data-integratie strategie is dus cruciaal voor bedrijven die hun e-commerce analytics willen verbeteren en meer waarde uit hun gegevens willen halen. Door verschillende databronnen samen te voegen en effectief te analyseren, kunnen e-commerce ondernemers beter strategische beslissingen nemen en hun bedrijf laten groeien.

Gebruik van Big Data en Machine Learning

Met de exponentiële groei van data in de moderne e-commerce wereld bieden big data en machine learning geavanceerde mogelijkheden voor e-commerce bedrijven. Deze technieken maken het mogelijk om klantgedrag te voorspellen, productaanbevelingen te personaliseren en optimalisatie van e-commerce processen te verbeteren.

Big data gaat over het verwerken en analyseren van enorme hoeveelheden gegevens om trends, patronen en verbanden te ontdekken. Door deze schat aan informatie te benutten, kunnen bedrijven beter begrijpen hoe klanten zich gedragen en wat hun voorkeuren zijn. Hierdoor kan je je effectiever richten op de marketing- en verkoopinspanningen en daarmee je omzet verhogen.

Machine learning, een toepassing van kunstmatige intelligentie (AI), stelt computers in staat om automatisch en voortdurend te leren en zich aan te passen zonder expliciete programmering. Het kan worden gebruikt om gegevens te analyseren en patronen te herkennen, waardoor bedrijven betere beslissingen kunnen nemen op basis van nauwkeurige informatie en voorspellingen.

Manieren waarop Big Data en Machine Learning je e-commerce onderneming kunnen optimaliseren zijn:

 1. Het identificeren van trends en marktkansen op basis van klantgedrag.
 2. Personaliseren van content, kortingen en aanbevelingen op basis van klantprofielen.
 3. Verbeteren van klantsegmentatie om marketingbudgetten effectiever te besteden.
 4. Voorspellen van voorraadbehoefte en optimaliseren van inkoopmanagement.
 5. Automatiseren van processen en optimaliseren van conversieprocessen.

Om optimaal gebruik te maken van big data en machine learning in e-commerce, is het cruciaal om te investeren in de juiste technologie en expertise. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van data analisten en het gebruik van gespecialiseerde software, zoals Hadoop, TensorFlow, KNIME en RapidMiner.

Data-Driven Marketing?

Data-driven marketing, ofwel datagedreven marketing, is het gebruik van gegevens (data) om beter geïnformeerde beslissingen te nemen op het gebied van marketing en de strategie voor jouw e-commercebedrijf. Door verschillende soorten gegevens te verzamelen, analyseren en gebruiken, kunnen bedrijven effectievere marketingcampagnes opzetten en klantbetrokkenheid verhogen.

De Vier Types van Relevante Data

In een effectieve data-driven marketingstrategie zijn er vier belangrijke soorten gegevens die je wilt verzamelen en analyseren:

 1. Algemene verkeersgegevens;
 2. Gevisualiseerde dashboards;
 3. Markt- en sectorinformatie; en
 4. Verzamelde klantgegevens.

Door deze gegevensbronnen te combineren, kun je een diepgaand inzicht krijgen in de prestaties van je e-commerce platform. Waardoor je voortaan je beslissingen kan nemen op basis van feiten in plaats van intuïtie. 

Data Visualisatie Technieken

Een belangrijk onderdeel van datagedreven marketing is het visualiseren van gegevens om trends en patronen te identificeren. Er zijn verschillende data visualisatie  tools die je hierbij kunnen helpen, de bekendste zijn Google data studio, Power BI en Tableau.

Deze tools stellen je in staat om snel en eenvoudig overzichten te maken over de prestaties van jouw e-commerce platform. Bovendien zorgen visuele weergaven ervoor dat de gegevens toegankelijker en begrijpelijker zijn voor jou en je team, waardoor je betere beslissingen kunt nemen op het gebied van optimalisatie van e-commerce.

Door in te zetten op  datagedreven marketing en effectieve data visualisatie kan je de prestaties van jouw e-commerce platform verbeteren én beter inspelen op de behoeften van jouw klanten. Het investeren in data-driven marketing is essentieel om jouw bedrijf te laten groeien en je concurrenten voor te blijven in het snel veranderende e-commerce landschap.

Het Belang van een Solide Datastructuur

Binnen e-commerce analytics speelt een solide datastructuur een cruciale rol bij het efficiënt verzamelen, beheren en analyseren van gegevens. Het belang van een goed georganiseerde datastructuur is niet te onderschatten, aangezien dit bedrijven in staat stelt om relevante informatie effectief te gebruiken voor strategische besluitvorming en optimalisering van hun e-commerce activiteiten.

Een georganiseerde datastructuur helpt bij het:

 • Stroomlijnen van gegevensverzameling en dataverwerking;
 • Verbeteren van de nauwkeurigheid van analyses;
 • Vereenvoudigen van gegevensbeheer en -opslag;
 • Verhogen van de efficiëntie bij het maken van datagestuurde bedrijfsbeslissingen.

Een effectieve datastructuur omvat meerdere aspecten, waaronder de bronnen van gegevens, de manier waarop de gegevens worden georganiseerd en opgeslagen, en hoe ze kunnen worden geëxtraheerd voor analyse. Het implementeren van een solide datastructuur gaat verder dan het simpelweg opslaan van gegevens. Het omvat het classificeren, categoriseren en labelen van gegevens op een gestructureerde en consistente manier. Door het gebruik van een gestandaardiseerde datastructuur kunnen bedrijven de relevantie en bruikbaarheid van hun e-commerce gegevens maximaliseren.

Aspecten van een solide datastructuur Voorbeeld van toepassing in e-commerce analytics
Gegevensbronnen Web analytics tools, CRM-systemen, ERP-systemen, social media platforms
Organisatie en opslag van gegevens Gegevensopslag in gestructureerde databases, gebruik van uniforme taxonomieën en labels voor gegevens
Gegevensextractie voor analyse Data-analyse tools, SQL queries, API's voor gegevensoverdracht tussen systemen

 

Door te investeren in de ontwikkeling én het onderhoud van een solide datastructuur, kunnen e-commerce bedrijven hun strategische inzichten en besluitvormingsprocessen aanzienlijk verbeteren. Het tijdig identificeren en aanpakken van knelpunten in gegevensbeheer en -analyse kan leiden tot een beter begrip van de klant, hogere conversiepercentages en uiteindelijk een grotere omzet.

Kleine Stappen naar een Data-gedreven Toekomst

Het opbouwen van een data-gedreven toekomst begint met het nemen van kleine stappen. Een effectieve aanpak is om te focussen op 'quick wins': kleine, overzichtelijke projecten die snel resultaat laten zien en een positieve impact hebben op de optimalisatie van e-commerce. Door successen te boeken met deze quick wins, krijgt men meer vertrouwen en draagvlak binnen de organisatie voor grotere data-initiatieven.

Starten met Quick Wins

Het identificeren van quick wins kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het e-commerce bedrijf. Maar denk bijvoorbeeld aan:

 • Het verbeteren van de laadsnelheid van de website
 • Het optimaliseren van de productafbeeldingen voor betere zichtbaarheid op verschillende apparaten
 • Analyseren van de prestaties van e-mailmarketing en het maken van gerichte aanpassingen voor meer betrokkenheid
 • Implementatie van eenvoudige A/B-testen op belangrijke pagina's om conversie te verhogen

Terwijl bedrijven snel resultaten kunnen bereiken met deze quick wins, is het essentieel om niet te stoppen bij deze eerste verbeteringen. Met elk succes, wordt het steeds belangrijker om verdere data-gedreven optimalisatie strategieën te verkennen en te implementeren.

Het inbedden van een data-gedreven cultuur binnen de organisatie helpt teams om zich continu af te stemmen op de behoeften van klanten. Het stimuleert een groeiende interesse in experimenten en het voortdurend bijstellen van strategieën op basis van betrouwbare gegevens. Door te beginnen met kleine stappen en het vieren van elke data-gedreven overwinning, kunnen bedrijven hun e-commerce optimalisatie toekomstgericht maken. Het resultaat is een sterke basis voor groei en succes in het digitale landschap.

De Rol van Technologie in Data-Driven E-commerce

Technologie speelt een cruciale rol in data-driven e-commerce. Management platforms, zoals Customer Data Platforms (CDP's) en Data Management Platforms (DMP's), maken het mogelijk om grote datasets te beheren en inzichten te verkrijgen die de klantbeleving personaliseren en bedrijfsprestaties bevorderen.

Een aantal belangrijke technologieën zijn:

 1. Personalisatie platforms
 2. Beacon-technologie
 3. Kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots
 4. Automatisering van marketingprocessen
 5. Virtual en augmented reality toepassingen

1. Personalisatie platforms stellen e-commerce bedrijven in staat om op basis van klantgegevens unieke ervaringen te creëren. Zo kan je bijvoorbeeld gepersonaliseerde aanbevelingen en content aanbieden die de conversie en klanttevredenheid verhogen.

2. De beacon-technologie biedt in real-time inzicht in klantgedrag en -voorkeuren, waardoor bedrijven gepersonaliseerde aanbiedingen en promoties kunnen sturen naar de smartphones van hun klanten.

3. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots kunnen e-commerce bedrijven hun klantenservice naar een hoger niveau tillen, door tijdig en accuraat in te spelen op de behoeften en vragen van klanten.

4. Marketingautomatisering helpt bij het nauwkeurig volgen van de effectiviteit van marketingcampagnes en zorgt voor een efficiëntere besteding van het advertentiebudget.

5. Virtual en augmented reality-applicaties bieden klanten een 3D ervaring, waardoor ze beter geïnformeerd en overtuigd worden van hun aankoopbeslissingen.

Conclusie

In de wereld van e-commerce is het essentieel om data-gedreven te werk te gaan om zo de klantervaring te optimaliseren en concurrentievoordeel te behalen. Door gebruik te maken van datagedreven e-commerce kunnen bedrijven hun e-commerce strategie optimaliseren, meer inzicht krijgen in het gedrag van hun klanten, en doeltreffendere marketingcampagnes opzetten.

Een sterk fundament in datastructuur en -technologieën is daarbij onmisbaar. Dit omvat de integratie van verschillende datastromen en het inzetten van geavanceerde technieken zoals Big Data en Machine Learning. Het betrekken van het hele team bij data-initiatieven en het implementeren van 'quick wins’ kan het draagvlak en vertrouwen in de kracht van data binnen de organisatie versterken.

Samenvattend helpt een data-gedreven aanpak in e-commerce bedrijven om te groeien, hun aanbod beter af te stemmen op de behoeften van hun klanten en hun online aanwezigheid te optimaliseren. Het succes van deze aanpak hangt af van een combinatie van de juiste datastructuur, technologie-investeringen en teambetrokkenheid. Met deze elementen op hun plaats kunnen bedrijven hun e-commerce strategie continu bijsturen, inspelen op veranderingen in de markt en de concurrentie op afstand houden.

Wil jij starten met een data-gedreven aanpak binnen jouw e-commerce onderneming? Onze e-commerce consultants adviseren je graag over de juiste stap. Neem gelijk contact op!