SEO teksten optimaliseren doe je zo

Anniek
4 min read
15-5-2023
6

Wanneer je goede SEO-teksten hebt geschreven, is het tijd om deze te optimaliseren voor de zoekmachines. Zoekmachines hebben nu eenmaal signalen nodig om een tekst goed te kunnen doorgronden. Deze signalen geef je door jouw zoekwoorden strategisch in de tekst te plaatsen. In deze blog gaan we in op het optimaliseren van teksten en geven we stap voor stap een duidelijk advies.

Zo optimaliseer je jouw SEO-teksten

We willen allemaal dat onze teksten hoog scoren in de organische zoekresultaten. Veel schrijvers focussen zich daarom voornamelijk op hoe vaak hun zoekwoorden in de tekst voorkomen (zoekwoorddichtheid). Echter, het schrijven van goede SEO-teksten is niet alleen afhankelijk van je zoekwoorddichtheid. Er komt veel meer bij kijken. Het optimaliseren van SEO-teksten bestaat namelijk uit de volgende onderdelen:

 • Titel
 • Meta Description
 • URL
 • Inleiding
 • Tussenkoppen
 • Afsluitende alinea
 • Links
 • Alt-teksten

Een goede titel is het halve werk

Een sterke titel is essentieel om goed gevonden te worden in de organische zoekresultaten. Hierin maken we onderscheid tussen een leesbare titel (paginatitel) voor je bezoekers en een geoptimaliseerde titel voor zoekmachines (de meta-titel). Een goede meta-titel is niet langer dan 70 karakters en bestaat uit een of meerdere onderdelen:

 • Het belangrijkste zoekwoord (aan het begin van de titel)
 • Een USP (Unique Selling Point)
 • De naam van je organisatie
 

De meta-beschrijving

De meta-description is een korte omschrijving van jouw tekst. Het is als ware een snippet die Google toont bij de organische zoekresultaten. Een sterke omschrijving zorgt ervoor dat jouw zoekresultaat opvalt bij gebruikers. Vergeet daarom niet om jouw USP’s in de metatekst te verwerken! Want een goede meta-description verhoogt de klikfrequentie (CTR) naar je webshop.

Let op: De meta-description mag volgens Google niet langer zijn dan 155 tekens.

 

Verwerk je zoekwoord in de URL

Verwerk je zoekwoorden niet alleen in je content, maar ook in de URL. Zo zien zoekmachines meteen waar je pagina over gaat en je bezoeker ziet het zoekwoord terug in de link. Voorkom dat er vreemde tekens in de URL komen te staan! Want een goede URL is herkenbaar, eenvoudig te begrijpen en aantrekkelijk voor bezoekers.

Een zoekmachine-vriendelijke inleiding

Goede SEO-teksten bevatten een zoekmachine-vriendelijke inleiding. Een goede inleiding laat zoekmachines snel weten waar jouw tekst over gaat. Verwerk daarom je belangrijkste zoekwoorden in de eerste tien woorden. Bijvoorbeeld in een korte inleidende zin. Voor deze blog hebben we de zoekterm ‘SEO-teksten’ gekozen. Deze term vind je direct terug in onze inleidende zin. Onthoud wel dat je een tekst schrijft voor je bezoeker en niet voor zoekmachines! Als het dus toch een keer niet wil lukken: geen nood, je hebt meerdere plekken om je zoekwoord(en) te plaatsen

Gebruik zoekwoorden in je tussenkoppen

Het gebruiken van tussenkopjes maakt je tekst beter leesbaar voor zowel bezoekers als zoekmachines. Het komt dus niet als een verrassing dat het ook belangrijk is om je zoekwoorden in de tussenkopjes te verwerken. Doordat zoekmachines eerst je titels en tussenkopjes scannen, hebben deze meer waarde dan de rest van je tekst. Zorg er dus voor dat de belangrijkste zoekwoorden in je tussenkopjes voorkomen.

Een goede afsluitende alinea

Verwerk net als in je inleiding ook je belangrijkste zoekwoorden in de afsluiting van je tekst. Door ook hier je zoektermen in de tekst te verwerken maak je nogmaals duidelijk waar jouw SEO-teksten over gaan. Hier geef je nog een laatste signaal aan zoekmachines dat jouw tekst voldoet aan de zoekopdracht/zoekintentie van een (potentiële) lezer.

Vergeet niet om links toe te voegen

Het schrijven en optimaliseren van SEO-teksten is niet genoeg om goed te scoren in zoekmachines. Daarom adviseren wij om ook gebruik te maken van interne links. Door gebruik te maken van deze links geef je linkwaarde door aan andere pagina’s op je website. In feite vertel je Google welke pagina’s voor jouw site belangrijk zijn. Daarnaast is het toevoegen van linkjes ook goed voor de gebruiksvriendelijkheid van je site voor zowel bezoekers als zoekmachines.

Let op: voeg alleen linkjes toe waar dit logisch is.

ALT-teksten toevoegen bij je afbeeldingen

Het einde van dit artikel is in zicht. Je bent aangekomen bij de laatste stap om jouw SEO-teksten goed te optimaliseren. In deze fase ben je klaar om jouw teksten te publiceren én om een mooie afbeelding toe te voegen. We begrijpen dat na het toevoegen van een afbeelding het verleidelijk kan zijn om gelijk op die publiceer-knop te klikken. Maar wacht daar toch nog even mee.

Bij We Make IT kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: vergeet niet om je ALT-beschrijving in te vullen! Dit is de tekst die verschijnt in de broncode van je pagina. Deze omschrijving is alleen zichtbaar wanneer de afbeelding niet geladen kan worden. Het toevoegen van deze tekst is iets simpels dat geen extra tijd kost, maar wel bijdraagt aan een hogere score in de zoekresultaten.

Aan de slag met het optimaliseren

Wanneer je ervoor kiest om zelf de content voor je webshop of website te schrijven, zul je merken dat er veel bij komt kijken. Je kan nog zo’n geweldige tekst hebben geschreven, als klanten de content niet kunnen vinden is het zonde van je tijd en moeite. Gebruik daarom deze blogpost als een stappenplan om jouw SEO-teksten zo goed mogelijk te laten scoren in de organische zoekresultaten. Bij We Make IT weten we dat het schrijven en het optimaliseren van teksten een hele uitdaging kan zijn. Is die uitdaging net wat te groot voor jou? Dan helpen onze tekstschrijvers en SEO-specialisten je graag met het creëren van pakkende kwaliteitsteksten. Samen zorgen we ervoor dat jouw content goed blijft scoren, ook op de lange termijn. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!