Verkopen via Meerdere Kanalen: Een Gids voor E-commerce Verkoopkanalen

Juul
by Juul
12 min read
6-12-2023
Nxtlvl-kantoor-tuil-1

Met de groeiende populariteit van e-commerce verkoopkanalen en online verkoopplatforms, wordt het steeds belangrijker om een effectieve multichannel verkoopstrategie te hanteren. Een goede multichannel strategie speelt in op de aankoop voorkeuren van jouw doelgroep en helpt je om via digitale en fysieke kanalen een breder publiek te bereiken en je omzet te verhogen.

In dit artikel lichten we het concept van multichannel verkoop toe , waarbij producten worden aangeboden aan klanten via verschillende verkoopkanalen waaronder fysieke winkels, online winkels en social media.

Belangrijkste Punten in dit artikel:

 • Het belang van een multichannel verkoopstrategie in de huidige concurrerende e-commerce markt
 • De voordelen van het combineren van fysieke en online verkoopkanalen
 • De rol van social media in een effectieve multichannel strategie
 • Het identificeren van je doelgroep en hun aankoop voorkeuren
 • Best practices voor het beheren van voorraad en logistiek in een multichannel omgeving
 • Toekomstige trends en innovatieve verkoopkanalen om in de gaten te houden

Wat is Multichannel Verkoop en Waarom is het Belangrijk?

Multichannel verkoop is een cruciaal onderdeel van een toekomstbestendige e-commerce strategie en omvat het aanbieden van producten via diverse kanalen, zowel online als offline. 

Definitie van Multichannel Verkoop

Multichannel verkoop betekent dat bedrijven hun producten en diensten aanbieden via verschillende verkoopkanalen. Dit omvat zowel e-commerce kanalen zoals webshops en online marktplaatsen, als offline kanalen zoals fysieke winkels. Door online en offline te integreren, hebben bedrijven meer kans om klanten te bereiken op meerdere plekken, wat kan leiden tot hogere omzet en sterkere klantrelaties.

De Voordelen van Multichannel Retailing voor E-commerce

Een effectieve multichannel verkoopstrategie biedt verschillende voordelen voor e-commerce bedrijven, waaronder:

 • Bereiken van nieuwe klanten: Door producten aan te bieden via meerdere kanalen, kunnen bedrijven een breder publiek bereiken en potentiële klanten aantrekken die ze anders misschien niet zouden vinden.
 • Concurrentievoordeel: Bedrijven die gebruik maken van meerdere verkoopkanalen zijn vaak beter gepositioneerd om te concurreren met andere bedrijven in hun branche.
 • Verbeterde marketingmogelijkheden: Een multichannel aanpak stelt bedrijven in staat om hun marketinginspanningen te spreiden over verschillende kanalen, wat de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het merk kan vergroten.

Bovendien helpt het benutten van diverse verkooppunten om risico's te spreiden, aangezien bedrijven minder afhankelijk zijn van één specifiek kanaal voor hun inkomsten. Dit biedt stabiliteit en verhoogt de kans op succes op de lange termijn.

Het Identificeren van Jouw Doelgroep voor Multichannel Verkoop

Het succes van een multichannel verkoopstrategie hangt grotendeels af van het effectief identificeren en segmenteren van de doelgroep. Om verkoopinspanningen te optimaliseren en een groter klantenbereik te realiseren, is het essentieel om jouw klantenbestand te segmenteren. 

Segmentatie van Klantenbestand

Om je verkoopinspanningen effectief te richten, is het noodzakelijk om jouw klantenbestand te verdelen in groepen op basis van verschillende kenmerken. Hierdoor kun je namelijk een betere e-commerce strategie ontwikkelen en jouw verkoopinspanningen afstemmen op de behoeften en wensen van specifieke klant doelgroepen.

Veelvoorkomende factoren waarmee bedrijven hun klantenbestand segmenteren zijn:

 • Demografische gegevens (leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, inkomen)
 • Geografische locatie (land, regio, stad)
 • Psychografische factoren (waarden, interesses, levensstijl)
 • Online gedrag (gebruikte platforms, aankoopgeschiedenis, browse gedrag)

Meest Effectieve Kanalen voor Jouw Doelklanten

Een open deur wellicht, maar het is essentieel dat je weet op welke kanalen jouw doelklanten zich bevinden. Alleen dan kan je een multichannel strategie inrichten en optimaliseren. Afhankelijk van waar jouw doelklanten zich bevinden en hun voorkeuren, kan je ervoor kiezen om je te richten op:

 1. Online marktplaatsen: zoals Amazon, Bol.com, en eBay;
 2. E-commerce websites:  ontwikkelen je eigen webshop met bestaande platforms zoals Shopify of BigCommerce;
 3. Social media: verkoop via platforms zoals Facebook, Instagram, en Pinterest;
 4. Fysieke winkels: traditionele winkels, pop-up shops of samenwerkingen met grotere retailers.

Het analyseren van klantgegevens en markt/branche inzichten kunnen je helpen bij het identificeren van de meest effectieve kanalen en het bepalen van de optimale mix van verkoopkanalen wat leidt naar een succesvolle multichannel verkoopstrategie.

Overzicht van Fysieke Verkoopkanalen in E-commerce

Ook in dit digitale tijdperk blijven fysieke verkoopkanalen een cruciale rol spelen in een succesvolle multichannel verkoopstrategie. Ondanks de opkomst van e-commerce een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop consumenten winkelen, zoeken veel klanten nog steeds naar de mogelijkheid om producten in real life te zien of aan te raken. Daarom is het belangrijk om een evenwichtig aanbod van zowel online als offline verkoopkanalen te bieden om tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften en voorkeuren van je klanten.

Bovendien hebben fysieke winkels ook de potentie om het succes van e-commerce kanalen te ondersteunen. Klanten die positieve ervaringen hebben in fysieke winkels, kunnen eerder geneigd zijn om ook op online platforms aankopen te doen.

Elk type fysiek verkoopkanaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en vereist een andere benadering in termen van marketing, merchandising en personeelsbeleid. Een effectieve multichannel verkoopstrategie houdt rekening met de specifieke kenmerken van elk kanaal en de voorkeuren van de doelgroep.

 

Fysiek Verkoopkanaal Voordeel Nadeel
Traditionele winkels Directe interactie met klanten, mogelijkheid om producten in persoon te ervaren Hogere operationele kosten, beperkte geografische reikwijdte
Pop-up winkels Flexibiliteit, mogelijkheid om verschillende markten te testen Korte termijn zichtbaarheid, intensieve inspanning voor opzet en afbouw
Samenwerkingen met grotere retailers Groot klantbereik, grotere naamsbekendheid Afhankelijkheid van retail partners, mogelijk beperkte winstmarges

 

Met een goede mix van fysieke en online verkoopkanalen kunnen bedrijven een breder publiek bereiken en de groei van hun onderneming stimuleren, waardoor een krachtige multichannel verkoopstrategie ontstaat.

Online Verkoopplatforms en hun Rol in Multichannel Strategieën

Naast fysiek speleren de online verkoopplatforms uiteraard ook een cruciale rol in multichannel verkoopstrategieën. Door zich naast de traditionele kanalen, zoals fysieke winkels, te positioneren helpen ze bedrijven hun klanten  een veel bredere doelgroep aan te spreken.

Onderscheid tussen E-commerce Websites en Online Marktplaatsen

E-commerce websites en online marktplaatsen bieden beide mogelijkheden en uitdagingen voor online verkopers. Het is daarom van belang om een goed begrip te hebben van de verschillen tussen deze twee types digitale verkoopkanalen:

 • E-commerce websites zijn online winkels die bedrijven opzetten om hun eigen producten te verkopen. Ze bieden volledige controle over de klantervaring, van het ontwerp van de website tot klant ondersteuning. Hierdoor kunnen bedrijven een sterke merkidentiteit creëren en een relatie opbouwen met hun klanten.
 • Online marktplaatsen zijn platforms waarop meerdere bedrijven hun producten kunnen aanbieden (denk bijvoorbeeld aan Bol.com)  Marktplaatsen hebben het voordeel van een reeds aanwezig klantenbestand, wat kan leiden tot een groter klantenbereik. Echter, bedrijven hebben minder controle over de klantervaring en moeten vaak concurreren met andere verkopers op prijs en zichtbaarheid.
Aspect E-commerce Website Online Marktplaats
Controle over klantervaring Hoog - volledige controle Laag - beperkte controle
Klantenbereik Gemiddeld - afhankelijk van marketinginspanningen Groot - gevestigd klantenbestand
Concurrentie Laag - eigen unieke verkoopomgeving Hoog - concurrentie met andere verkopers op één platform


Inzet van Mobiele Apps als Verkoopkanaal

Mobiele apps hebben zich snel gevestigd als een belangrijk verkoopkanaal in de e-commerce industrie. Met een groeiend aantal online aankopen die via smartphones worden gedaan, bieden apps een handige manier voor klanten om te winkelen en aankopen te doen, waar en wanneer ze maar willen. De voordelen van het gebruik van een mobiele app als verkoopkanaal zijn:

 • Speciale deals en aanbiedingen: Mobiele apps kunnen gerichte promoties en kortingen presenteren om consumenten aan te moedigen om aankopen te doen.
 • Personalisatie: Een app kan de gebruiker een gepersonaliseerde ervaring bieden, afhankelijk van hun browse- en koopgedrag. Dit kan helpen bij het aanbevelen van relevante producten, het verbeteren van de klanttevredenheid en het stimuleren van verkopen.
 • Toegenomen klantbetrokkenheid: Mobiele apps kunnen klanten betrokken houden door middel van pushmeldingen en andere communicatie, waardoor ze regelmatig terugkeren naar de app en vaker aankopen doen.

Het Potentieel van Social Media Kanalen Voor Online Verkoop

In de afgelopen jaren is verkoop via social media steeds populairder geworden. Momenteel zijn er meer dan 3,5 miljard actieve gebruikers op sociale media wereldwijd. Dit biedt enorme kansen voor bedrijven die hun online verkoop willen vergroten via deze kanalen. Steeds meer bedrijven en merken breiden hun digitale aanwezigheid breiden daarom ook uit naar platforms zoals Facebook, Instagram, of TikTok.

Deze platforms hebben nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor het aanbieden van producten en diensten, en voor het bereiken van een breder klantenbestand. Social Media hebben functies geïntroduceerd, die het mogelijk maken voor klanten om rechtstreeks vanuit de sociale media feeds aankopen te doen. Hierdoor wordt het online winkelen voor consumenten nog eenvoudiger.

Door de populariteit en het bereik van deze social media platforms kunnen bedrijven profiteren van verschillende strategieën:

 • Shoppable posts: Het creëren van berichten met ingebouwde aankoopknoppen, zodat gebruikers eenvoudig en direct aankopen kunnen doen.
 • Targeted advertising: Social media platforms bieden geavanceerde targeting-mogelijkheden, waardoor bedrijven reclame kunnen maken voor hun producten bij een specifieke doelgroep.
 • Influencer-marketing: Het samenwerken met populaire influencers die hun producten en diensten onder de aandacht kunnen brengen bij hun trouwe volgers.

  Wanneer je social media gaat benutten voor online verkoop, moet je uiteraard wel rekening houden met welke doelgroep welk platform gebruikt. Je kan op TikTok niet dezelfde content plaatsen als of LinkedIn of Facebook. Een succesvolle social media-verkoopstrategie houdt rekening met wie het publiek is en hoe zij met de verschillende platformen omgaan.

Kruisbestuiving en Synergie Tussen Verschillende Kanalen

Een effectieve multichannel strategie kan leiden tot een kruisbestuiving tussen de verschillende kanalen en synergieën creëren die de klantreis verbeteren en loyaliteit verhogen. Enkele voorbeelden van kruisbestuiving en synergie tussen verkoopkanalen zijn bijvoorbeeld:

 • Click & Collect; klanten kopen online een product en halen het vervolgens op in de fysieke winkel.
 • Maak gebruik van e-mail en social media kanalen om klanten te attenderen op producten die in fysieke winkels te verkrijgen zijn, en vice versa.
 • Creëer een mobiele app als extra kanaal om klanten via gepersonaliseerde pushmeldingen op te hoogte te houden van exclusieve deals in zowel fysieke winkels als op de online kanalen.

Een omnichannel strategie die synergieën nastreeft tussen verschillende verkoopkanalen, kan tal van voordelen opleveren voor bedrijven. Zo verhoogt het de klanttevredenheid door een naadloze en consistente ervaring te bieden over alle verkooppunten. Ook verbetert het de de zichtbaarheid en bekendheid van het merk door aanwezig te zijn op alle kanalen waar de klant zoekt en winkelt. En het optimaliseert je marketinginspanningen en budgetten door het bereiken van klanten met passende boodschappen op het juiste moment en via het juiste kanaal.

Uiteraard heeft een multichannel strategie alleen zin als je dit ook evalueert, analyseert én optimaliseert. Deze data heb je nodig om je strategie verder te finetunen en de klantbeleving nog beter te maken. 

Zo kan je door het analyseren van klantgedrag verschillende patronen en voorkeuren identificeren. Dit zorgt ervoor dat je marketingstrategie vervolgens nog beter op de wensen en behoeften van je klant kan inspelen. Daarnaast kan je door middel van kleine experimenten testen welke strategie het beste werkt op welk kanaal. Door continu te verbeteren of je strategie aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden blijf je je concurrentie een stap voor. Daarnaast is het slim om deze data uit te wisselen tussen de verschillende kanalen. Deze informatie is waardevol binnen de hele keten en kan je gebruiken om de klantreis verder te optimaliseren. Zo kan je bijvoorbeeld een gepersonaliseerdere benadering toepassen op je klanten, wat leidt tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit.


Maximaliseren van de Omzet: Cross-border Verkoopstrategieën

Voor bedrijven die hun omzet willen maximaliseren, is het noodzakelijk om verder te kijken dan hun eigen landsgrenzen en zich te richten op cross-border verkoop

Analyse van Internationale Verkoopkanalen

De eerste stap bij het ontwikkelen van een succesvolle cross-border verkoopstrategie is het analyseren van de verschillende internationale verkoopkanalen. Doe onderzoek naar lokale markten en consumentengedrag om zo je producten effectief internationaal aan te bieden. Kijk bijvoorbeeld naar:

 • Culturele verschillen en consumenten voorkeuren;
 • Per land of regio verschillende e-commerce platforms;
 • Lokale concurrenten en marktsituatie;
 • Potentieel marktaandeel en groeimogelijkheden.

Logistieke Overwegingen bij Cross-border Verkoop

Bij het uitbreiden naar internationale markten krijgen bedrijven vaak te maken met verschillende logistieke uitdagingen, zoals douane procedures, verzendkosten en lokale wetgeving. De volgende vier logistieke factoren moeten worden meegenomen in een cross-border verkoopstrategie:

 1. Keuze van internationale verzendpartners en distributiekanalen;
 2. Inzicht in douaneformaliteiten en -kosten;
 3. Productaanpassingen om te voldoen aan lokale wet- en regelgeving;
 4. Valutamanagement en prijsstelling in vreemde valuta. (Overweeg je om op de termijn een cross-border strategie toe te passen? Houd dan hier al rekening mee bij je keus voor je e-commerce platform. Dat scheelt een hoop gedoe of migratie wanneer je zo ver bent.)

Het implementeren van een effectieve cross-border verkoopstrategie stelt e-commerce ondernemingen in staat om hun marktbereik aanzienlijk te vergroten en nieuwe doelgroepen aan te boren. Door internationale verkoopkanalen zorgvuldig te analyseren en logistieke uitdagingen te overwinnen, kunnen bedrijven hun omzet en concurrentievermogen in de wereldwijde e-commerce markt verder vergroten.

Best practices voor het Beheer van Multichannel Verkoop

Om effectief multichannel verkoopbeheer te realiseren, is het belangrijk om de behoeften van je klanten goed te begrijpen en te beschikken over kwalitatieve gegevens. De kern van een succesvolle multichannel strategie ligt in de klantanalyses. Het verzamelen, analyseren en inzetten van kwalitatieve klantdata stelt bedrijven in staat beter in te spelen op de behoeften en verwachtingen van hun doelgroep. Een aantal factoren die bijdragen aan effectief multichannel verkoopbeheer zijn:

 1. Verzamel en integreer klantgegevens uit verschillende bronnen, zoals verkoop- en marketingkanalen, klantenservice en sociale media.
 2. Maak gebruik van geavanceerde data-analyse tools om patronen en trends in klantgedrag te identificeren en te begrijpen.
 3. Pas je verkoop- en marketingstrategieën aan op basis van klant inzichten voor een gepersonaliseerde klantervaring.
 4. Monitor en evalueer de prestaties van elk verkoopkanaal en stem je strategie hierop af voor continue optimalisatie.

Naast klant data speelt gegevenskwaliteit uiteraard een vitale rol in effectief multichannel verkoopbeheer. Het verstrekken van correcte, up-to-date en consistente productinformatie over alle kanalen is van cruciaal belang om klanten te voorzien van een naadloze winkelervaring.

De grootste uitdaging en complexiteit binnen multichannel ligt voor veel e-commerce bedrijven op het logistieke deel: zoals het bijhouden van voorraad, het managen van logistieke processen en het onderhouden van een naadloze klantervaring. Door de juiste balans te vinden tussen klantgerichtheid, gegevenskwaliteit en technologische oplossingen, kunnen bedrfijven het volledige potentieel van multichannel verkoop benutten.

Technische Uitdagingen en Oplossingen in Multichannel E-commerce

Bij het implementeren van een multichannel e-commerce strategie komen een aantal technische uitdagingen kijken. Zoals de integratie van verkoopsystemen en voorraadbeheer

Integratie van Verkoopsystemen en Voorraadbeheer

Wanneer bedrijven op meerdere kanalen verkopen, hebben ze te maken met verschillende verkoopsystemen. Systeemintegratie is dan ook een cruciale factor om de verkoopprocessen tussen verschillende kanalen te synchroniseren. Het hebben van een geïntegreerd systeem helpt bedrijven om een efficiënt voorraadbeheer te handhaven, want dit is een ander belangrijk aspect in multichannel e-commerce. Een effectief voorraadbeheer zorgt ervoor dat producten beschikbaar zijn op het juiste moment en op het juiste verkoopkanaal. Dit voorkomt situaties zoals overstocking en stockouts.

Om technische uitdagingen in systeemintegratie en voorraadbeheer te tackelen is het slim om:

 1. Te investeren in een gecentraliseerd verkoopsysteem dat verschillende verkoopkanalen kan ondersteunen. Dit helpt bij het beheren van voorraden en het bijhouden van bestellingen op een gecentraliseerde locatie, wat leidt tot een efficiënter proces.
 2. Een voorraadbeheersysteem gebruiken dat gekoppeld is aan je verkoopsysteem. Hiermee kun je de voorraadniveaus op alle verkoopkanalen automatisch bijhouden en controleren, waardoor je beter kunt inspelen op vraag- en aanbodfluctuaties.
 3. Het gebruik van API's (Application Programming Interfaces) te overwegen voor een naadloze integratie tussen verschillende systemen, zoals verzenddiensten en verkoopplatforms. Dit zorgt voor realtime synchronisatie tussen systemen en stelt u in staat om problemen zoals dubbele bestellingen en vertragingen in de orderverwerking te voorkomen.

Door te investeren in de juiste technologie en oplossingen kunnen bedrijven de technische uitdagingen van multichannel e-commerce overwinnen en hun verkoop- en voorraadbeheer processen stroomlijnen. Dit resulteert in een betere klantervaring en hogere omzetten.

Innovatieve Verkoopkanalen: Toekomstige Trends en Mogelijkheden

Uiteraard is het als ambitieuze e-commerce ondernemer belangrijk om op de hoogte te blijven van innovatieve verkoopkanalen en toekomstige trends. Deze ontwikkelingen bieden kansen voor bedrijven om hun klanten op nieuwe en effectieve manieren te bereiken. Trends  die in de nabije toekomst van invloed kunnen zijn op de manier waarop bedrijven hun producten verkopen zijn bijvoorbeeld:

 • Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR): deze technologieën kunnen digitale elementen toevoegen aan de fysieke wereld (AR) of een volledig virtuele omgeving creëren (VR). Dit kan de klantervaring en betrokkenheid verbeteren door klanten in staat te stellen om producten van dichtbij te bekijken, te personaliseren of zelfs uit te proberen voordat ze een aankoop doen.
 • Voice Commerce: Het gebruik van spraakassistenten zoals Amazon Echo en Google home wordt steeds populairder om door middel van gesproken commando's aankopen te doen. Voice commerce maakt het online shoppen nog eenvoudiger en sneller, vooral bij terugkerende of routinematige aankopen. Door hier slim op in te spelen creëer je nieuwe verkoopmogelijkheden. 
 • Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning: deze technologieën kunnen je helpen bij het personaliseren van de klantervaring, het voorspellen van toekomstig koopgedrag en het stroomlijnen van verschillende processen.
 • Internet of Things (IoT): IoT apparaten kunnen nieuwe verkoopkansen bieden door bijvoorbeeld het automatisch bijvullen van verbruiksartikelen op basis van daadwerkelijk gebruik of het aanbieden van gepersonaliseerde kortingen op basis van klantgegevens. 

Naast het verkennen van  toekomstige trends is het ook belangrijk om te blijven zoeken naar nieuwe e-commerce mogelijkheden, zoals opkomende marktplaatsen, niche-platforms en internationale markten. Door proactief te blijven in het onderzoeken en adopteren van nieuwe verkoopkanalen, kunnen bedrijven zichzelf positioneren om concurrerend en succesvol te blijven in de dynamische wereld van e-commerce.

Het Meten van Succes in Multichannel Verkoop

Om je  succes in multichannel verkoop te meten zijn belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) nodig. Retailers moeten KPI's definiëren die relevant zijn voor hun specifieke kanalen en strategieën, zoals verkoopcijfers, klantengagement en conversieratio's.

Belangrijke Prestatie-indicatoren (KPI's) voor Multichannel Retailers

Het meten van het succes van multichannel verkoop is cruciaal om het effect van verschillende kanalen op de verkoopresultaten te begrijpen. Want zonder data kan je niet sturen en optimaliseren. Veelvoorkomende KPI's die multichannel retailers  gebruiken om hun prestaties te meten en hun strategieën (eventueel) bij te stellen:

 • Verkoopcijfers per kanaal
 • Klantengagement per kanaal
 • Conversieratio per kanaal
 • Click-through rate (CTR) per kanaal
 • Average order value (AOV) per kanaal
 • Klantacquisitiekosten (CAC) per kanaal

Naast het meten van KPI's voor individuele kanalen, is het ook belangrijk om prestatie-indicatoren te evalueren die een holistisch beeld geven van de prestaties van de gehele multichannel strategie. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Totale omzet
 • Brutomarge per productcategorie
 • Verkoop per kanalencombinatie
 • Klantretentie
 • Net Promoter Score (NPS)

Analyseer en vergelijk je KPI's regelmatig. Op basis van deze uitkomsten kan je je strategie aanpassen, je verkoopinspanningen optimaliseren om een hoger niveau van verkoopsucces te bereiken. 

Conclusie

Om succesvol te zijn in de e-commerce sector, is het belangrijk om een goed doordachte multichannel strategie te ontwikkelen die inspeelt op de meest relevante verkoopkanalen. Dit helpt bedrijven om een bredere doelgroep te bereiken en hun verkoopsucces te vergroten.

Het blijven evalueren van deze strategie en het openstaan voor nieuwe trends zijn essentieel om relevant en concurrerend te blijven op de markt. Hierdoor kan men inspelen op veranderende klant gedragingen en technologische ontwikkelingen, waardoor de toekomst van multichannel verkoop verder wordt vormgegeven.

Als het gaat om het meten van het succes van de gekozen aanpak, is het belangrijk om te focussen op KPI's die relevant zijn voor de specifieke kanalen en strategieën. Dit stelt bedrijven in staat om hun prestaties nauwkeurig te volgen en te optimaliseren om hun e-commerce potentieel volledig te realiseren.