Verzendstrategieën voor E-commerce: Sneller en Slimmer Verzenden

Juul
by Juul
12 min read
6-12-2023
Nxtlvl-developmentteam

In de e-commerce sector kunnen efficiënte verzendstrategieën hét verschil maken tussen succes en falen. In dit artikel geven we je praktische tips en informatie over hoe je je e-commerce verzendstrategieën kunt verbeteren, zodat je sneller en slimmer kunt verzenden. Deze strategieën dragen bij aan de snelheid in e-commerce en zorgen voor meer tevreden klanten. Ontdek hoe je het meeste uit je verzendservice haalt, welke vervoerders het beste passen bij jouw webshop, en hoe je kunt besparen op verzendkosten zonder in te leveren op kwaliteit.

Belangrijkste Punten in dit Artikel:

 • Optimaliseer jouw e-commerce verzendstrategieën door efficiënte verzendmethoden en automatisering te kiezen.
 • Zorg voor accurate productgegevens en communiceer deze effectief naar jouw klanten.
 • Selecteer de juiste verzendpartners en transportdiensten voor jouw webshop.
 • Bespaar op verzendkosten door slimme contractonderhandelingen en een balans tussen snelheid en kosten.
 • Verdiep je in internationale verzending en de bijhorende kansen en valkuilen.
 • Onderzoek de fullfillment mogelijkheden.
 • Maak gebruik van innovatieve logistieke oplossingen en blijf op de hoogte van nieuwe trends en technologieën.

De Basis van E-commerce Verzendstrategieën

Het succes van e-commerce verzendstrategieën is gebaseerd op het efficiënt organiseren van het verzendproces. Dit omvat het belang van nauwkeurige productgegevens en het doorvoeren van standaardinstellingen voor het vlotter en effectiever verwerken van zendingen. Het instellen van juiste taal en tijdzone-instellingen binnen verzendplatforms, stelt een e-commerce onderneming bijvoorbeeld in staat zich beter aan te passen aan internationale markten.

Uiteraard zijn accurate productgegevens ook essentieel voor zowel het verzendlabel als het communiceren van deze informatie naar de klant, bijvoorbeeld via e-mail. Door het implementeren van de standaardinstellingen kan het verzendproces sneller en efficiënter verlopen.

Logistieke optimalisatie is cruciaal voor elk bedrijf dat succes wil hebben in de e-commerce sector. Het helpt bij het efficiënt beheren van verzendstrategieën, het verminderen van verzendkosten en het verhogen van de klanttevredenheid. Basis verzendstrategieën vormen de kern van logistieke optimalisatie en moeten goed geïmplementeerd worden.

Optimalisatie van Verzending Begint bij Data

Een efficiënte en effectieve verzendstrategie is gebaseerd op nauwkeurige product- en verzendgegevens. Dit vormt de basis voor een soepel en gepersonaliseerd verzendproces dat aan de eisen van de klant voldoet en bestellingen zonder vertraging levert. 

Het Belang van Accurate Productgegevens

De juiste productgegevens zijn cruciaal voor het optimaliseren van verzendlabels en effectieve communicatie met klanten. Ontbrekende of onnauwkeurige gegevens kunnen leiden tot vertraging en verwarring bij het verzendproces en de klanttevredenheid negatief beïnvloeden. Een complete omschrijving van de goederen in de productgegevens kan het verlies van ordernummers opvangen en klanten nauwkeurig informeren via e-mail.

Automatisering van Verzendprocessen

Door het automatiseren van het boeken en printen van verzendlabels kunnen e-commerce bedrijven veel tijd besparen. Herhalende taken worden geëlimineerd, waardoor klanten hun documenten, pakketten en pallets zonder zorgen krijgen van de bezorger. Dit levert meer tijd op voor andere belangrijke aspecten van de e-commerce business en draagt bij aan het verhogen van efficiëntie. Want: automatisering bespaart tijd en vermindert fouten, je hebt als onderneming een efficiënte klant communicatie én een gestroomlijnd verzendproces. 


De Kracht van Slimme Verzendregels

Met behulp van slimme verzendregels kan een webshop automatisch de meest geschikte transportdienst selecteren op basis van specifieke criteria, zoals bestemming of type zending. Dit zorgt voor een gepersonaliseerd en efficiënt verzendproces dat past bij elke individuele order. Slimme verzendregels dragen bij aan het optimaliseren van de verzendstrategie en het besparen van tijd en kosten.

Criteria Voorbeeld
Bestemming PostNL voor zendingen binnen Nederland
Type zending DPD Cheapest voor voordelige levering
Gewicht en afmetingen DHL Parcel voor zware pakketten


Het combineren van accurate productgegevens, automatisering van verzendprocessen en het gebruik van slimme verzendregels maakt het mogelijk om een efficiënte en effectieve verzendstrategie te implementeren. Hiermee vergroot je de klanttevredenheid en versterk je jouw positie binnen de e-commerce markt.

Keuze voor de Juiste Verzendpartners

Het kiezen van de juiste verzendpartners is fundamenteel voor het succes van een e-commerce onderneming. De samenwerking met betrouwbare vervoerders, die passen bij de verzendbehoeften van een webshop, draagt bij aan een soepele levering van producten aan klanten en kan een positieve invloed hebben op de klanttevredenheid. 

Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste verzendpartners:

 1. Transportdiensten : Onderzoek verschillende transportdiensten op basis van aspecten die voor jou bepalend zijn zoals prijs, verzendtijden, betrouwbaarheid en beschikbare diensten. Sommige vervoerders zijn bijvoorbeeld sterker in internationale verzending, terwijl anderen gespecialiseerd zijn in lokale bezorging.
 2. Reputatie : Controleer de reputatie van potentiële verzendpartners door recensies en ervaringen van andere webshops te onderzoeken. Een betrouwbare en efficiënte vervoerder kan de klanttevredenheid aanzienlijk verbeteren.
 3. Flexibiliteit : Flexibele verzendpartners zijn belangrijk, zeker als je webshop te maken heeft met piekverkopen gedurende bepaalde periodes. Kijk of de vervoerder extra diensten kan bieden, zoals aflevering op specifieke tijden of dagen.

Het opbouwen van e-commerce partnerschappen met verzendpartners kunnen je hierbij voordelen bieden zoals:

 • Kostenbesparingen: Door samen te werken met vervoerders kan je mogelijk betere prijzen bedingen of volumekortingen verkrijgen.
 • Exclusieve diensten: Sommige vervoerders bieden extra voordelen aan hun partners, zoals toegang tot exclusieve diensten, technische ondersteuning of eerstelijnshulp bij problemen.
 • Efficiëntie: Een goede relatie met verzendpartners kan leiden tot betere communicatie en daardoor snellere en efficiëntere verzending van je producten.

Door zorgvuldig de juiste verzendpartners te selecteren en sterk partnerschap op te bouwen, kan je webshop profiteren van betrouwbare en efficiënte verzendmogelijkheden wat uiteindelijk weer bijdraagt aan een betere klantbeleving.

Verzendkosten Besparen zonder Kwaliteitsverlies

Om concurrerend te blijven in de e-commerce wereld, is het essentieel om verzendkosten te besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Dit kan worden bereikt door slimme contractonderhandelingen en het vinden van de juiste balans tussen verzendsnelheid en kostenbeheersing.

Contractonderhandelingen met Vervoerders

Actieve contractonderhandelingen met vervoerders kunnen leiden tot kostenbesparingen op elke zending. Er zijn vaak meerdere opties beschikbaar bij vervoerders, en het is belangrijk om te weten welke diensten het beste aansluiten bij jouw eisen en budget. Eigen contracten kunnen eenvoudig ingeladen worden binnen verzendplatforms zoals MontaWMS, en het gebruik van voordelige contracten kan resulteren in significante kortingen naarmate het volume toeneemt.

Balans tussen Snelheid en Kosten

Een goede balans tussen de snelheid van levering en de daarmee gepaard gaande kosten is uiteraard van belang. Dit vereist een strategische keuze in verzendopties die een compromis bereiken tussen snelheid en kostenefficiëntie. Efficiënte verzending gaat niet alleen om een snelle levering, maar ook om het waarborgen van kwaliteitsbehoud en het minimaliseren van kosten voor je bedrijf.

Verzendtijd versnellen

Een efficiënte automatisering van verzendprocessen is belangrijk voor het verkorten van de tijd tussen het plaatsen van de bestelling en het afleveren bij de klant. Webshops die investeren in geautomatiseerde systemen voor het printen van verzendlabels en tracking, zijn in staat om de verzending van bestellingen aanzienlijk te versnellen. Dit verbetert niet alleen de klantbeleving, maar helpt ook om tijd en interne middelen te besparen.

Door een realistische en duidelijke communicatie met de klant over de te verwachten verzendtijd, kan je bedrijf het vertrouwen van de klant winnen en ervoor zorgen dat ze zich bewust zijn van de werkelijke levertijd van hun aankopen. Bied transparante Track & Trace-functies aan, zodat klanten altijd de locatie van hun bestelling kunnen volgen. 

Internationale Verzending: Kansen en Valkuilen

Internationale verzending biedt logischerwijs kansen voor wereldwijde groei, maar brengt ook specifieke uitdagingen met zich mee zoals douaneregels en belastingen. Lees je dus goed in voordat je strategische keuzes maakt om valkuilen in de toekomst te voorkomen.

Om internationaal te kunnen groeien, is het belangrijk om te weten welke kansen en obstakels er zijn bij het verzenden naar verschillende landen. Zo is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de douaneregels die gelden voor de landen waarnaar je wilt verzenden. Dit helpt je om vertragingen en problemen bij de douane te vermijden. Daarnaast is het aan te raden om je goed te verdiepen in de belastingen die van toepassing zijn op de producten die je verkoopt. Hierdoor voorkom je verrassingen én extra kosten voor je klanten.

Zoals eerder in dit artikel aangegeven is het ook van belang om samen te werken met betrouwbare vervoerders die ervaring hebben met internationale verzending. Zij kunnen je helpen met de specifieke eisen en regels die gelden in de verschillende landen en regio's. Op deze manier kun je met een gerust hart jouw producten wereldwijd verzenden en je klanten een uitstekende klantervaring bieden.

Internationaal verzenden is een kans om je bedrijf wereldwijd te laten groeien, maar het is cruciaal om op de hoogte te zijn van de lokale wet- en regelgeving en een sterk netwerk van vervoerders op te bouwen om succesvol te zijn. Door je bewust te zijn van de verschillende kansen en valkuilen, kun je een effectieve internationale verzendstrategie ontwikkelen die bijdraagt aan de groei van je e-commerce onderneming op wereldwijde schaal.

Gebruikmaken van Fulfillment Diensten voor Schaalbaarheid

Een veelgebruikte oplossing voor het beheer van verzendingen is het gebruik van fulfillment diensten. Deze diensten stellen bedrijven in staat om de logistieke processen uit te besteden, zodat zij zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten, zoals marketing en klantenservice.

Selectie van een Fulfillment Partner

Bij het kiezen van een fulfillment partner is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het bedrijf en de klanten. De juiste partner kan helpen met zowel de opslag van producten als het verpakken en verzenden van bestellingen. Wanneer je een keuze maakt voor de juiste fullfillment partner houd dan rekening met:

 1. Locatie: Kies voor een partner met een magazijn dat zich dicht bij je belangrijkste klantenkring bevindt, om snellere verzendtijden en lagere verzendkosten te garanderen.
 2. Prijzen en contractvoorwaarden: Onderzoek de kostenstructuur, eventuele verborgen kosten en de flexibiliteit van het contract. Door te kiezen voor een partner met concurrerende prijzen en flexibele contractvoorwaarden kan aanzienlijk worden bespaard op logistieke kosten.
 3. Technologische integratie: Zorg ervoor dat de fulfillment dienst naadloos kan worden geïntegreerd met je bestaande e-commerce platform en dat zij realtime voorraadupdates, orderverwerking en inzicht in logistieke processen bieden.
 4. Kwaliteit van dienstverlening: Onderzoek het bedrijfsreputatie en klantfeedback. Een betrouwbare en uitstekende service van de fulfillment partner is cruciaal voor klanttevredenheid.
De juiste fulfillment partner kan niet alleen de verzendprocessen optimaliseren, maar ook bijdragen aan een betere klanttevredenheid en een schaalbare groei binnen de e-commerce sector. Bij Nxtlvl werken we veel samen met Monta, naast een goede DNA match zijn, is hun platform te koppelen aan alle e-commerce platforms waar wij graag mee werken. Daarnaast hebben ze 17 warehouses verspreid door heel Nederland, dus er zit er altijd eentje dicht in de buurt. 

Het is belangrijk om verschillende fulfillment aanbieders te onderzoeken en te overwegen voordat je een definitieve beslissing neemt. Neem hierin mee de kosten, locatie, technologische integratie en kwaliteit van de dienstverlening, zodat je een partner selecteert die perfect aansluit bij de behoeften van je bedrijf.

Innovatieve Logistieke Oplossingen voor E-commerce

Om een voorsprong te behouden in de e-commerce markt is het slim om constant op zoek te gaan naar innovatieve logistieke oplossingen. Moderne technologische trends en nieuwe ontwikkelingen in de logistieke branche stellen e-commerce bedrijven in staat hun verzendprocessen efficiënter en duurzamer te maken.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van big data en kunstmatige intelligentie (AI) in het verzendproces. Deze technologieën spelen een steeds grotere rol in het bieden van geoptimaliseerde logistieke oplossingen en helpen bedrijven sneller en effectiever te reageren op veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften.

Ook IoT wordt steeds belangrijker. Connected devices monitoren en optimaliseren de supply chain waardoor je real-time inzicht krijgt en een goede traceerbaarheid. Daarnaast geeft IoT ook inzicht in preventief onderhoud, waardoor je tijdig kan schakelen en niet tegen onvoorziene kosten aanloopt.

Of de opkomst van circulaire economie. Het wordt steeds meer een trend om milieuvriendelijke verpakkingen te gebruiken binnen e-commerce of materialen te hergebruiken, om duurzaamheid binnen de onderneming te versterken en het bedrijfsimago te verbeteren.

Als ambitieuze ondernemer moet je je  niet alleen bewust zijn van deze trends, maar ook toewerken naar de integratie van deze innovatieve logistieke oplossingen in je bedrijfsprocessen. Door te investeren in de nieuwste logistieke technologieën en te anticiperen op veranderende marktomstandigheden, kunnen e-commerce bedrijven hun concurrentiepositie versterken en blijvend succes behalen.

Effectief Voorraadbeheer als Fundament van de Verzendstrategie

Effectief voorraadbeheer is uiteraard ook belangrijk onderdeel van een efficiënte verzendstrategie voor e-commerce bedrijven. Zonder voorraad geen verzending! Effectief voorraadbeheer zorgt dat webshops sneller kunnen reageren op bestellingen en de verzending van producten kunnen optimaliseren.

Om effectief voorraadbeheer te realiseren, zijn er een aantal basisprincipes waar je rekening mee moet houden:

 1. Inzicht in de voorraden: Zorg ervoor dat je altijd een goed overzicht hebt van de producten in je webshop en of er voldoende voorraad beschikbaar is.
 2. Op tijd bijbestellen: Herken wanneer het tijd is om producten bij te bestellen, zodat je nooit zonder voorraad komt te zitten en klanten kunnen blijven bestellen.
 3. Precieze inventarisatie: Houd een nauwkeurige administratie bij van alle producten in je voorraad, zodat je een helder beeld hebt van wat er beschikbaar is en wat er bijbesteld moet worden.

Het slim beheren van voorraden speelt ook een belangrijke rol in effectief voorraadbeheer. Denk bijvoorbeeld aan het efficiënt indelen van magazijnruimte, het automatiseren van orderverwerking en logistiek, en het afstemmen van inkoop met seizoensgebonden vraag.

Retourbeleid: Een Onderschat Element in Klanttevredenheid

Een goed ingericht retourbeleid is cruciaal voor de klanttevredenheid en nog te vaak een onderschat element binnen de algehele klantervaring. Het optimaliseren van het retourproces en de communicatie rondom retouren is daarom van groot belang. 

Retourproces en Klantcommunicatie

Om het retourproces te optimaliseren, is het belangrijk om duidelijke informatie en instructies te geven aan klanten over hoe zij producten kunnen retourneren. Dit kan door middel van:

 1. Transparante informatie over verzend- en retourkosten
 2. Up-to-date informatie over retourbeleid in de webshop
 3. Goede klantcommunicatie via e-mail of telefoon

Houd je klanten tijdens het retourproces goed op de hoogte. Want door proactieve communicatie kan een webshop laten zien dat zij waarde hechten aan de tevredenheid van hun klanten. Zo kan je bijvoorbeeld een automatische bevestigingsmail na ontvangst van een retourverzoek sturen. Of periodieke updates delen met betrekking tot de status van retour. Wees in ieder geval transparant over de afhandeling van de retour en de terugbetalingen. 

Door het gebruik van technologie kan je jouw retourproces verder optimaliseren en je klanten in staat te stellen hun retourverzoeken eenvoudig online in te dienen en de status van hun retour te volgen. Een gestroomlijnd retourproces  vergroot de kans dat klanten in de toekomst opnieuw producten bestellen bij je webshop.

Transparantie met Track & Trace-functies

Transparantie in het verzendproces is cruciaal voor het opbouwen van klant vertrouwen. Door gebruik te maken van Track & Trace-functies kunnen webshops hun klanten de mogelijkheid bieden hun zending te volgen en hen zo beter informeren over de status van hun bestelling.

De Invloed van Zending Volgen op Klant vertrouwen

De mogelijkheid om een zending te volgen heeft een positieve invloed op het klant vertrouwen. Klanten waarderen de transparantie en de open communicatie omtrent de status van hun bestelling, waardoor ze zich meer op hun gemak voelen bij het doen van aankopen bij de betreffende webshop.

Technologische Ontwikkelingen in Track & Trace

Technologische ontwikkelingen zoals real-time tracking en predictive shipping verbeteren de informatie voorziening en klantbeleving aanzienlijk. Onderstaande tabel geeft een overzicht van enkele innovatieve Track & Trace functies die webshops kunnen implementeren:

Track & Trace Innovatie Beschrijving
Real-time tracking Klanten kunnen de locatie en status van hun zending op elk moment volgen, wat zorgt voor een verbeterde klantbeleving en betrouwbare informatievoorziening.
Predictive shipping Dankzij geavanceerde algoritmen kunnen webshops inschatten wanneer een pakket zal aankomen bij de klant. Dit kan ook helpen bij het optimaliseren van verzendroutes en -tijden.
Geautomatiseerde notificaties Middels automatische e-mails of sms-berichten worden klanten op de hoogte gehouden van belangrijke mijlpalen in het verzendproces, zoals het moment van verzending en aankomst bij de klant.

 

Webshops die deze innovaties omarmen, kunnen hun service naar een next level tillen en een verzendervaring van hoge kwaliteit leveren aan hun klanten. 

Duurzaamheid: Groen Verzenden binnen E-commerce

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker binnen de e-commerce sector. Groen verzenden en het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en -processen worden steeds meer gewaardeerd door zowel klanten als de maatschappij. Het is dus slim om hier als webshop op in te spelen!

Ondernemers kunnen kiezen voor milieuvriendelijke oplossingen zoals het minimaliseren van verpakkingsmateriaal, het hergebruiken van dozen, het gebruik van gerecycled papier en het vermijden van plastic waar mogelijk. Ook kunnen ze investeren in het gebruik van duurzame energie in hun magazijnen en kantoren.

Bovendien spelen vervoerders hierin een belangrijke rol. Webshops kunnen samenwerken met vervoerders die actief bezig zijn met duurzaamheidsinitiatieven om de ecologische voetafdruk van hun verzendactiviteiten te verminderen. Het is daarbij belangrijk om inzicht te krijgen in de duurzaamheidspraktijken van verschillende vervoerders om de meest milieuvriendelijke keuze te maken.

Tips en trics die je hierbij kunnen helpen:

 1. Verklein de verpakking: Door de verpakking zoveel mogelijk aan te passen aan de grootte van het product, kan de CO2-uitstoot voor de zending worden verminderd.
 2. Selecteer duurzaam verpakkingsmateriaal: Kies zoveel mogelijk voor gerecyclede, biologisch afbreekbare of composteerbare materialen.
 3. Verzend efficiënt: Zorg voor een efficiënte verwerking van orders om transportafstanden en daarmee de CO2-uitstoot te minimaliseren.
 4. Kies voor groen verzenden: Werk samen met vervoerders die investeren in duurzaam transport, zoals elektrische voertuigen en fietskoeriers.

Hoe doen de 3 populairste vervoerders van Nederland het?

Vervoerder Duurzaamheidsinitiatieven:
DHL DHL streeft naar nul-emissie logistiek in 2050 en investeert in elektrische voertuigen en fietskoeriers.
PostNL PostNL maakt gebruik van elektrische voertuigen, fietskoeriers en heeft een klimaatneutrale bezorgoptie genaamd CO2-neutraal verzenden.
UPS UPS investeert in alternatieve brandstoffen, elektrische voertuigen en verbetert de efficiëntie van haar netwerk voor een lager brandstofverbruik en lagere CO2-uitstoot.

 

Door proactief met duurzaamheid en groen verzenden bezig te zijn, kunnen e-commerce ondernemers niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook aan een betere klantbeleving en een sterkere reputatie voor hun webshop.

Conclusie

Een doordachte verzendstrategie is essentieel voor e-commerce succes. Het waarborgen van klanttevredenheid is een prioriteit bij het opzetten en onderhouden van deze strategieën, wat kan resulteren in een gestroomlijnd en effectief verzendproces. Hierbij spelen diverse factoren een rol, zoals nauwkeurige productgegevens, automatisering, strategische verzendpartners en duurzaamheid.

De juiste verzendpartners kiezen en efficiënte logistieke processen implementeren, zorgen voor een soepel en betrouwbaar verzendproces. Daarnaast maakt het automatiseren van verzendprocessen en het toepassen van slimme verzendregels het mogelijk om tijd en middelen te besparen. Door het hanteren van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en -processen krijgen webshops de kans om op een verantwoorde manier te groeien in de online markt.

Al met al is het belangrijk om een holistische benadering te hanteren bij het ontwikkelen van de ideale e-commerce verzendstrategie. Door alle aspecten van het verzendproces in overweging te nemen, van voorraadbeheer en internationale verzending tot klant communicatie en effectief retourbeleid, zullen webshops een sterke basis hebben voor groei en succes in de concurrerende e-commerce markt.