10 voordelen van je digitale toegankelijkheid verbeteren

Marco
2 min read
13-12-2023
Nxtlvl-13

10 voordelen van het verbeteren van je digitale toegankelijkheid

Naarmate ons gebruik van technologie en digitale kanalen explosief toeneemt, groeit ook de behoefte aan digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Bij Nxtlvl is digitale toegankelijkheid om verschillende redenen van groot belang, omdat het niet alleen mensen met een beperking ten goede komt, maar ook bredere maatschappelijke en zakelijke implicaties heeft. Wij geloven dat het tonen van betrokkenheid bij digitale toegankelijkheid kan leiden tot een toekomstbestendige online onderneming met een grotere merkloyaliteit. Het wordt gezien als een proactieve en maatschappelijk verantwoorde houding.

In dit blog lees je de 10 belangrijkste redenen om je website of webshop digitaal toegankelijk te maken. 

  1. Vergroting van je klantenkring: Door de toegankelijkheid te verbeteren, vergroten e-commercebedrijven hun potentiële klantenkring. Mensen met beperkingen, ouderen en niet-moedertaalsprekers kunnen gemakkelijker toegang krijgen tot de website en producten of diensten kopen. Dit betekent meer potentiële klanten en omzet.

  2. Verbeterde merkreputatie: E-commerce bedrijven die zich inzetten voor digitale toegankelijkheid tonen hun maatschappelijke betrokkenheid en inclusieve waarden. Dit kan de merkreputatie versterken en het bedrijf aantrekkelijker maken voor een breder publiek.

  3. Verbeterde gebruikerservaring: Een toegankelijk website ontwerp leidt tot een betere gebruikerservaring voor iedereen. Een duidelijk en goed gestructureerde inhoud, betekenisvolle alt-teksten en intuïtieve navigatie komen alle gebruikers ten goede, niet enkel mensen met een beperking.

  4. Verhoogde klanttevredenheid: Door een toegankelijke website of app aan te bieden, verbeteren e-commercebedrijven de algehele ervaring voor alle gebruikers. Dit kan leiden tot meer tevreden klanten en herhaalde aankopen.

  5. Betere zoekmachineoptimalisatie (SEO): Veel aspecten van digitale toegankelijkheid, zoals semantische HTML en duidelijke tekst, dragen bij aan een betere SEO. Dit betekent dat de website gemakkelijker vindbaar is in zoekmachines, wat kan resulteren in meer organisch verkeer.

  6. Kostenbesparingen: Door vanaf het begin digitale toegankelijkheid in het ontwerp proces op te nemen, kunnen e-commercebedrijven kosten besparen die anders zouden worden besteed aan het herstellen van ontoegankelijke elementen of het afhandelen van klachten.

  7. Naleving van wet- en regelgeving: Het voldoen aan de toegankelijkheidsnormen en wetten, zoals de WCAG en lokale regelgeving, minimaliseert het risico op juridische procedures en boetes.

  8. Innovatie en differentiatie: E-commercebedrijven die snel digitaal toegankelijkheid zijn, kunnen zich onderscheiden van concurrenten. Ze kunnen innovatieve functies en ontwerp oplossingen implementeren om de toegankelijkheid te verbeteren, wat hen een voordeel kan opleveren in de markt.

  9. Toekomstbestendigheid: Met een groeiende nadruk op inclusiviteit en toegankelijkheid in de digitale wereld, zijn bedrijven die zich actief inzetten voor digitale toegankelijkheid beter voorbereid op toekomstige ontwikkelingen en veranderende normen.

  10. Wereldwijd bereik: Toegankelijkheidsnormen komen vaak overeen met internationale richtlijnen, zoals WCAG, waardoor het voor organisaties gemakkelijker wordt om een wereldwijd publiek met uiteenlopende behoeften en voorkeuren te bereiken. 

Digitale toegankelijkheid is niet alleen een wettelijke vereiste in veel rechtsgebieden, maar ook een morele en ethische verantwoordelijkheid. Het komt ten goede aan een breed scala aan gebruikers, bevordert inclusiviteit en kan positieve effecten hebben op de reputatie en het bedrijfsresultaat van een onderneming. Oftewel digitale toegankelijkheid is een win-winsituatie voor zowel bedrijven als hun klanten!

Benieuwd welke stappen jij kan ondernemen om jouw website of webshop beter digitaal toegankelijk te maken? Download dan hier onze factsheet " in 7 stappen digitaal toegankelijk".