BigCommerce vs. Shopware

Youry
4 min read
31-7-2023
Bigcommerce vs shopware

Het kan erg lastig zijn om een juiste keuze te maken tussen de vele opties aan e-commerce platforms. Om je hier een handje bij te helpen, vergelijken we in deze blog twee populaire platforms, namelijk: BigCommerce en Shopware. We wegen beide platforms goed tegen elkaar af en vertellen je waar onze voorkeur naar uitgaat.

Wat is BigCommerce?

BigCommerce is een Saas (Software as a Service) e-commerce platform dat werd gelanceerd in 2009. Het is ontworpen om gebruikers van verschillende groottes te ondersteunen, van kleine ondernemingen tot grote bedrijven. BigCommerce biedt een scala aan functies en integraties, maar is vooral interessant voor bedrijven die groei verwachten of schaalbaar willen zijn.


Wat is Shopware?

Shopware is een open-source e-commerce platform waarmee online winkels gecreëerd kunnen worden. Het werd ontwikkeld in Duitsland en biedt verschillende functies, waaronder marketing tools, zoekmachine optimalisatie en orderbeheer. Het is een flexibel platform dat kan worden aangepast aan de individuele behoeften van een bedrijf. Shopware richt zich voornamelijk op de corporate enterprise bedrijven. 

Vergelijking BigCommerce & Shopware


Gebruiksgemak
Het SaaS platform BigCommerce heeft een intuïtieve interface waardoor het gemakkelijk is om producten toe te voegen en te bewerken. Het platform biedt verschillende ingebouwde tools en functies die het gemakkelijk maken om jouw online winkel te beheren en om deze te optimaliseren. Shopware is echter een open source platform, wat betekent dat het meer technische kennis vereist om het te gebruiken. Hoewel het platform in sommige opzichten flexibeler is dan BigCommerce, kan het opzetten en aanpassen van een webshop op Shopware wat meer tijd in beslag nemen.

Schaalbaarheid
BigCommerce staat bekend om zijn schaalbaarheid en het vermogen om te voldoen aan de behoeften van zowel kleine als grote bedrijven. Het platform biedt onbeperkte bandbreedte en opslagruimte, wat betekent dat het kan groeien naarmate uw bedrijf groeit. BigCommerce is cloud-based. Dit houdt in dat het platform is gebouwd op een schaalbare en flexibele infrastructuur die is ontworpen om te kunnen omgaan met de groei van je online winkel. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het investeren in extra hardware of technische ondersteuning, omdat het platform automatisch schaalt om aan je behoeften te voldoen.

Shopware is ook schaalbaar, maar omdat het open source is vereist het meer technische kennis om het platform aan te passen en schaalbaar te optimaliseren voor groeiende bedrijven. Shopware biedt verschillende hosting-opties, waaronder cloud hosting en on-premise hosting, zodat de infrastructuur kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf. BigCommerce biedt daarnaast een geavanceerde API-architectuur, waardoor er meer flexibiliteit is om het platform aan te passen aan de behoeften van een bedrijf, naar mate het bedrijf groeit. Dit maakt het platform over het algemeen meer schaalbaar dan Shopware.

Aanpassingsvermogen
Shopware staat bekend om zijn aanpasbaarheid en flexibiliteit. Het platform biedt verschillende aanpassingsmogelijkheden, middels maatwerk kan je je online winkel inrichten en uitbreiden zoals jij wil. BigCommerce biedt ook enige aanpassingsmogelijkheden, maar het is minder flexibel als Shopware. Met plugins kan je wel veel configureren zodat je alsnog van veel functionaliteiten gebruik kan maken.

Integraties en ondersteuning
Beide platforms bieden verschillende integratiemogelijkheden om de functionaliteit van online winkels uit te breiden. BigCommerce biedt integraties met populaire betalingsgateways, zoals PayPal, Stripe en Square, evenals integraties met e-mailmarketing software en sociale media-platforms. Het platform biedt ook een API waarmee ontwikkelaars aangepaste integraties kunnen bouwen. Shopware biedt ook integraties met verschillende betalingsgateways en e-mailmarketing software en sociale media-platforms. Het platform biedt ook een API voor aangepaste integraties en heeft een actieve community van ontwikkelaars die plug-ins en extensies bouwen. Beide platforms komen hierin als gelijken uit de test.

Veiligheid en betrouwbaarheid
Zowel Shopware als BigCommerce bieden een veilige en betrouwbare e-commerce-omgeving voor hun gebruikers. BigCommerce biedt een 99,99% uptime-garantie en maakt gebruik van veilige betalingsgateways om ervoor te zorgen dat transacties veilig worden verwerkt. Het platform biedt ook verschillende beveiligingsfuncties, zoals DDoS-bescherming en SSL-certificaten. Shopware biedt ook een hoge mate van betrouwbaarheid en veiligheid, met een 99,9% uptime-garantie en beveiligingsfuncties zoals gegevenscodering en veilige betalingsgateways.

Waarom wij de voorkeur geven aan BigCommerce?
Een van de  reden dat we voor BigCommerce als partner hebben gekozen is omdat BigCommerce zich niet enkel op de enterprise bedrijven richt, maar ook focust op het midden van de markt en ook de kleinere organisaties bedient. Hierdoor past BigCommerce goed in ons businessmodel, aangezien het een logische volgende stap is voor onze relaties die de volgende groeistap willen zetten én onze ambitie om de grotere MKB-bedrijven te bedienen.  

Daarnaast worden wereldwijd technische development resources steeds schaarser, maar de wens om flexibel en schaalbaar te zijn wordt steeds groter. Waar bijvoorbeeld PrestaShop maar ook Shopware veel technische kennis en maatwerk vereist, is een SaaS platform als BigCommerce een goede oplossing aangezien de headless structuur en uitgebreide API-mogelijkheden het platform toegankelijk maken en minder back-end development vereist is. Daarnaast helpt het om monolitische oplossingen die uit hun jasje zijn gegroeid op te breken in kleinere, logische en behapbare onderdelen.

 

Conclusie
Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk e-commerce platform dat schaalbaar is en veel ingebouwde functies heeft, dan is BigCommerce een goede keuze. Ben je op zoek naar veel aanpassingsmogelijkheden dan is Shopware de betere keuze. Over het algemeen hangt de keuze tussen deze twee platforms af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren, maar onze voorkeur gaat uit naar BigCommerce om een aantal belangrijke redenen waaronder schaalbaarheid, functionaliteit en veiligheid.

Benieuwd of BigCommerce past bij de behoeften van jouw bedrijf? Neem dan eens contact met ons op. We geven je graag meer informatie over de functies en mogelijkheden van BigCommerce.