BigCommerce vs. Prestashop

Youry
4 min read
1-8-2023
bigcommerce vs prestashop

Wanneer je een selectie maakt voor een nieuw e-commerce platform of als vervanging van een bestaand platform is belangrijk om een e-commerce platform te kiezen dat past bij de behoeften van jouw bedrijf. Wij helpen je daarom graag met het maken van een juiste keuze. In deze blog zullen we BigCommerce en PrestaShop vergelijken. We gaan  in op de voor- en nadelen van beide platforms en hopen je daarmee te helpen bij het maken van een juiste keuze.


Wat is PrestaShop?

Prestashop is een open-source e-commerce platform dat in 2007 werd opgericht. Het platform is ontworpen voor kleine en middelgrote (B2B) e-commerce bedrijven. Op PrestaShop kunnen we een uitgebreide webshop voor je ontwerpen en ontwikkelen. PrestaShop is gemakkelijk te gebruiken en aan te passen en biedt een breed scala aan functies die we kunnen inzetten om jouw online winkel te runnen.

Wat is BigCommerce?

BigCommerce is een Saas (Software as a Service) e-commerce platform dat werd gelanceerd in 2009. Het is ontworpen om gebruikers van verschillende groottes te ondersteunen, van kleine ondernemingen tot grote bedrijven. BigCommerce biedt een scala aan functies en integraties, maar is vooral een interessante keuze wanneer je schaalbaar wilt zijn. BigCommerce staat daarnaast bekend als zeer betrouwbaar platform.


Vergelijking BigCommerce & PrestaShop

Functies en mogelijkheden
Met PrestaShop ben je verzekerd van een breed scala aan functies en integraties, waaronder een groot aantal betalings- en verzendopties en verschillende integraties met populaire betaalproviders en tools zoals PayPal, Stripe, en Google Analytics. Een leuk weetje is dat wij veel integraties en plugins hebben gebouwd die verkrijgbaar zijn in de PrestaShop addon store. Vooral wanneer je specifieke maatwerk wensen hebt is PrestaShop een goede keus. 

BigCommerce biedt vergelijkbare functies en integraties.Er zijn een groot aantal betalings- en verzendopties beschikbaar en ook op BigCommerce kun je alle populaire systemen en tools eenvoudig koppelen. Aangezien het een SaaS platform hoeft er niks gebouwd te worden, maar is het puur een kwestie van configureren. 


Gebruiksvriendelijkheid
Het hebben van een gebruiksvriendelijk e-commerce platform is essentieel voor een succesvolle online winkel. Het is tenslotte het systeem waarin je jouw producten toevoegt, je voorraad beheert en waarin je prijzen wijzigt. BigCommerce en PrestaShop hebben beide hun eigen sterke en zwakke punten als het gaat om gebruiksvriendelijkheid.

Prestashop heeft een steile leercurve en kan voor beginners moeilijk te gebruiken zijn. Enige technische kennis is vereist om goed te kunnen werken binnen het platform. Er zijn veel maatwerk mogelijkheden waardoor  de webshop aangepast kan worden aan de specifieke behoeften van een winkel, dit kan leiden tot een unieke en op maat gemaakte winkelervaring voor klanten. PrestaShop heeft ook een gebruiksvriendelijke interface waarmee we veel kanten uit kunnen met het bouwen van een webshop. Hoewel het in het begin wat moeilijk kan zijn om het platform te leren kennen, kun je er goed mee uit de voeten zodra je het begrijpt. Uiteraard staan wij ook altijd voor je klaar wanneer je er even niet uitkomt.

BigCommerce heeft ook een zeer gebruiksvriendelijke interface en biedt daarnaast ook een intuïtief dashboard waarmee gebruikers hun online winkel gemakkelijk kunnen beheren. Ten opzichte van PrestaShop, biedt dit platform net iets meer geavanceerde functies en instellingen. BigCommerce heeft een intuïtieve interface waardoor het gemakkelijk is om producten toe te voegen en te bewerken. Het biedt ook veel specifieke functies en integraties die handig kunnen zijn voor e-commerce winkels. Het platform is eenvoudig in gebruik en voelt intuïtief aan, ook zonder technische kennis kan je binnen dit platform gemakkelijk je weg vinden.

Integraties en schaalbaarheid
Dit is waar BigCommerce excelleert. PrestaShop biedt een groot aantal integraties met populaire tools en platforms, waaronder betaalproviders en marketing- en rapportagetools. BigCommerce biedt dezelfde integraties, maar is daarnaast ook erg schaalbaar.

BigCommerce is cloud-based. Dat houdt in dat het platform is gebouwd op een schaalbare en flexibele infrastructuur die is ontworpen om te kunnen omgaan met de groei van je online winkel. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het investeren in extra hardware of technische ondersteuning, omdat het platform automatisch schaalt om aan je behoeften te voldoen. Daarnaast maakt BigCommerce gebruik van geavanceerde technologieën zoals ElasticSearch, Google Cloud en Akamai CDN, waarmee ze de prestaties en betrouwbaarheid van het platform kunnen garanderen. Dit betekent dat je online winkel altijd snel en responsief zal zijn, zelfs wanneer je veel verkeer en transacties verwerkt.

Zoals in de alinea ‘Functies en Mogelijkheden’ al werd benoemd, dragen de vele integratiemogelijkheden bij aan de schaalbaarheid van BigCommerce. We kunnen je webshop namelijk integreren met ERP-systemen, CRM-software en marketing automation tools, waardoor er niet snel maatwerk oplossingen gemaakt te hoeven worden om aan jouw wensen te kunnen voldoen.

Aangezien PrestaShop open source is, en dus niet cloud-based is het van belang dat je een goede hosting partij selecteert die bekend is met PrestaShop. Omdat dit in Nederland vaak lastig te vinden is, bieden we deze service als Nxtlvl aan. We hebben onze hosting partner geselecteerd op basis van hun kennis en ervaring met PrestaShop. We zorgen voor een hostingpakket dat past bij je wensen en behoeften en stellen alles zo in, zodat jouw webshop optimaal kan presteren.

Conclusie

Beide platforms bieden een breed scala aan functies en mogelijkheden, waarmee wij een succesvolle webshop voor je kunnen bouwen en beheren. PrestaShop is echter meer geschikt voor B2B bedrijven die veel maatwerk wensen hebben en BigCommerce is daarentegen meer geschikt voor ambitieuze organisaties die op zoek zijn naar geavanceerde functies en schaalbaarheid. 

Benieuwd naar welke van deze twee e-commerce platforms het beste aansluit op jouw bedrijf? We vertellen je graag meer! Neem contact met ons op voor meer informatie.